Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone

Błonnik spożywany przez kobiety przed menopauzą może dwukrotnie zmniejszyć ryzyko raka piersi – informuje „International Journal of Epidemiology.”

Badania obejmujące 35 000 kobiet w wieku od 35 do 69 lat przeprowadzili w ciągu siedmiu lat naukowcy z University of Leeds. Badane pracowicie wypełniały ankietę z 217 punktami. Były wśród nich między innymi całkowite wegetarianki oraz osoby nie jedzące czerwonego mięsa.

W okresie obserwacji rak piersi rozwinął się u 257 kobiet przed menopauzą Okazało się, że dieta zawierająca 30 gramów błonnika dziennie zmniejsza ryzyko raka piersi o połowę w porównaniu ze spożywaniem 20 gramów dziennie. Częściej zapadały na raka kobiety, których dieta obfitowała w białka, a była uboga w błonnik i witaminę C. Jednak podobnych prawidłowości nie obserwowano w przypadku kobiet po menopauzie (zachorowało 350 z nich). Zdaniem autorów błonnik wpływa na metabolizm żeńskiego poziomu – estrogenu. Po menopauzie poziom estrogenu się obniża.

Błonnik to substancja zawarta w produktach roślinnych. By spożyć 30 gramów błonnika dziennie, wystarczy zjeść na śniadanie pełnoziarniste płatki zbożowe, przestawić się na pełnoziarniste pieczywo i jeść owoce oraz warzywa pięć razy dziennie.

Źródło: PAP

Nadesłał/a: Wegetarianie.pl