Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone

Uprawiane organicznie owoce i warzywa mogą przynosić zdrowiu więcej korzyści, niż ich hodowane metodami przemysłowymi odpowiedniki – informuje „Journal of Agricultural and Food Chemistry”.

Podczas trwających dziesięć lat badań naukowcy z University of California stwierdzali w pomidorach pochodzących z upraw organicznych niemal dwa razy wyższe (o 79-97 procent) stężenie korzystnych dla zdrowia przeciwutleniaczy – flawonoidów: kwercetyny i kempferolu.

Flawonoidy między innymi obniżają podwyższone ciśnienie krwi, zmniejszając ryzyko chorób serca i udarów mózgu. Zdaniem autorów badań, odmienne właściwości organicznych pomidorów mogą wynikać z różnej zawartości azotu w glebie – w rolnictwie organicznym nie stosuje się sztucznych nawozów.

Flawonoidy są wytwarzane w większych ilościach przez rośliny rosnące na nieurodzajnej ziemi. Duże ilości azotu przy sztucznym nawożeniu „rozleniwiają” – nie pobudzają roślin do produkcji flawonoidów.

Wyniki wcześniejszych badań wskazują, że flawonoidy nie tylko korzystnie wpływają na układ krążenia, ale także mogą zapobiegać demencji oraz niektórym nowotworom.

(PAP, Onet.pl)

Nadesłał/a: Wegetarianie.pl