Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone


Składniki:

  • 4 kabaczki lub cukinie
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 duże pomidory
  • 5 łyżek ryżu
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 3 łyżki oleju
  • zielenina
  • sól, pieprz

    Sposób przyrządzania:

    Kabaczki opłukać (jeżeli skóra jest za gruba – obrać), pokroić w plasterki, posypać solą, aby puściły sok. Cebulę i czosnek drobno posiekać, pomidory sparzyć, obrać ze skórki i podzielić na ósemki. W rondlu rozgrzać olej i włożyć cebulę, czosnek oraz pomidory, a po 5 min. osączone kabaczki. Doprawić do smaku i dusić pod przykryciem 30 min. Ryż opłukać i osączyć. Wrzucić do rondla z jarzynami, wlać sos sojowy. Wymieszać i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu dalsze 25 min. Jeśli potrawa pod koniec gotowania będzie za sucha, dolać trochę wrzątku.


    Nadesłał/a: MaryJane