Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone

Kolejna wariacja na temat sojowych kotletów schabowych 🙂


Składniki:

  • kotlety sojowe „schabowe”
  • bulion warzywny
  • mąka
  • bułka tarta
  • jajko
  • ocet korzenny
  • czosnek granulowany
  • imbir z torebki
  • zioła prowansalskie
  • pieprz ziołowy
  • glukoza (lub inny słodzik)
  • sól
  • oliwa



    Sposób przyrządzania:

    Kotlety gotujemy zgodnie z instrukcja na opakowaniu w bulionie warzywnym. W międzyczasie solimy jajko i dodajemy jedna łyżkę stołową octu korzennego (może być inny) i następnie ubijamy. Do bułki tartej dodajemy mąkę (ja na 4 łyżki bułki dodaje 1 mąki, ale jak kto lubi:) ) 1 lub 2 łyżeczki (te małe 😉 ) glukozy (najlepiej samemu odkryć właściwą ilość, żeby nie było za słodkie) następnie czosnek, imbir, zioła, i pieprz (proporcje takie, aby dało się wyczuć wyraźnie każdy z tych składników:) ).

    Po ugotowaniu kotlety odsączamy, obtaczamy w jajku a następnie w bułce tartej i smażymy na oliwie do zbrązowienia… Polecam eksperymenty z proporcjami składników, gdyż po ich właściwym dobraniu kotlety te smakują nawet mięsożercom 🙂


    Nadesłał/a: verufer