Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone



Składniki:

  • 100g płatków owsianych
  • 100g różnych orzechów ( laskowe, migdały, wiórki kokosowe, słowem wszystko co się lubi)
  • 100g masła
  • 200g cukru
  • szczypta soli
  • starta skórka cytryny( wystarczy troszeczkę)
  • 130ml wody
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 130g mąki

    Sposób przygotowania:

    Na patelni podsmażyć płatki owsiane i migdały na złoty kolor( często mieszając).

    Drobno posiekać orzechy laskowe.

    Rozpuścić masło i wymieszać z cukrem w garnuszku.

    W misce połączyć wodę, sól, skórkę cytryny i proszek do pieczenia.

    Dosypać mąkę, orzechy, masło z cukrem, płatki owsiane z migdałami i dokładnie wymieszać.( gdyby było zbyt rzadkie dodać mąkę).

    Przy pomocy łyżeczki okładać małe kuleczki ciasta na blasze przykrytej papierem do pieczenia.

    Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200*C przez 20-25 minut, aż ciasteczka będą złotobrązowe.


    Nadesłał/a: Szczypiorek