Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone

Jedzenie czerwonego mięsa i nabiału może zwiększać naszą podatność na zakażenie groźnym szczepem pałeczki okrężnicy – ostrzegają na łamach pisma „Nature” naukowcy z Australii i USA.

Jeden ze szczepów pałeczki okrężnicy – E. coli tzw. STEC wytwarza dwie toksyny, które są podobne do toksyny produkowanej przez bakterię Shigella. Pałeczki STEC i wytwarzane przez nie toksyny mogą wywoływać bardzo poważne zaburzenia żołądkowo-jelitowe.

Travis Beddoe z Monash University w Melbourne, w Australii i Ajit Varki z University of California w San Diego wraz z kolegami odkryli, że toksyny produkowane przez bakterie STEC wiążą się do cukrów zawierających jeden z glikanów tzw. kwas Neu5Gc. Cukry te są przyswajane przez nasz organizm wraz z jedzeniem czerwonego mięsa (np. jagnięciną, wołowiną i wieprzowiną) oraz spożywanie krowiego mleka, a po strawieniu dochodzi do ich wbudowania do tkanek budujących jelita i nerki.

Co ciekawe, to właśnie pożywienie bogate w kwas Neu5Gc jest głównym źródłem zakażeń STEC. Naukowcy podejrzewają, że jedzenie tych produktów uwrażliwia nasze tkanki na toksyny i inne czynniki produkowane przez bakterie STEC, obecne niekiedy w tych samych produktach.

(PAP)

Nadesłał/a: Wegetarianie.pl