Bigos z kiszonej i słodkiej kapusty
Trochę pracochłonne, ale warto:)
Składniki:
Sposób przygotowania:
Kwaśną kapustę wrzucamy do garnka, zalewamy do połowy wodą, dodajemy 5 listków laurowych, ok. 7 kulek ziela angielskiego oraz grzyby. Gotujemy dopóki kapusta nie zmięknie. Kiedy kapusta kiszona jest miękka wrzucamy do niej poszatkowaną, biała kapustę. Gdy kapusta gotuje się, przygotowujemy soję. Ugotowane kotlety przyprawiamy wegetą i pieprzem, w całości wrzucamy na gorący olej. Smażymy tak długo, aż kotlety z obu stron uzyskają chrupiącą skórkę, nie wolno ich za szybko próbować przewracać, trzeba poczekać, aż same będą odchodzić od patelni. Jeśli kapusta wydaje się nam za kwaśna, odlewamy z niej wodę i wlewamy świeżej dalej gotując. Usmażone bez panierki kotlety kroimy w kostkę i dorzucamy do garnka z kapustą. Wszystko powinno się razem dusić jeszcze ok. 30 min. lub dłużej, w zależności od kapusty. Dodajemy także pokrojone parówki sojowe, przyprawę do dań z kapusty, koncentrat i dalej dusimy. Po jakimś czasie doprawiamy solą i pieprzem. Taki bigos dobrze jest jeszcze chwilę podusić następnego dnia. Z tych produktów wychodzi naprawdę duża porcja bigosu, więc warto część zamrozić lub pasteryzować w słoikach i przechowywać (np.w piwnicy 😉 ).
1 komentarz
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.
Bigos z kiszonej i slodkiej kapusty.
Bardzo dobre danie rowniez na wszelkie spotkania towarzyskie/mozna przygotowac wczesniej/