Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone

Trochę pracochłonne, ale warto:)


Składniki:

  • 1 duża biała kapusta
  • 1, 5 kg kiszonej kapusty
  • 1, 5 opakowania kotletów sojowych
  • 1 puszka parówek sojowych
  • duża garść suszonych grzybów
  • słoiczek koncentratu pomidorowego
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • 2 opakowania przyprawy do dań z kapusty
  • sól, pieprz
  • wegeta
  • olej

    Sposób przygotowania:

    Kwaśną kapustę wrzucamy do garnka, zalewamy do połowy wodą, dodajemy 5 listków laurowych, ok. 7 kulek ziela angielskiego oraz grzyby. Gotujemy dopóki kapusta nie zmięknie. Kiedy kapusta kiszona jest miękka wrzucamy do niej poszatkowaną, biała kapustę. Gdy kapusta gotuje się, przygotowujemy soję. Ugotowane kotlety przyprawiamy wegetą i pieprzem, w całości wrzucamy na gorący olej. Smażymy tak długo, aż kotlety z obu stron uzyskają chrupiącą skórkę, nie wolno ich za szybko próbować przewracać, trzeba poczekać, aż same będą odchodzić od patelni. Jeśli kapusta wydaje się nam za kwaśna, odlewamy z niej wodę i wlewamy świeżej dalej gotując. Usmażone bez panierki kotlety kroimy w kostkę i dorzucamy do garnka z kapustą. Wszystko powinno się razem dusić jeszcze ok. 30 min. lub dłużej, w zależności od kapusty. Dodajemy także pokrojone parówki sojowe, przyprawę do dań z kapusty, koncentrat i dalej dusimy. Po jakimś czasie doprawiamy solą i pieprzem. Taki bigos dobrze jest jeszcze chwilę podusić następnego dnia. Z tych produktów wychodzi naprawdę duża porcja bigosu, więc warto część zamrozić lub pasteryzować w słoikach i przechowywać (np.w piwnicy 😉 ).