Fermentowany napój z pszenicy Ann Wigmore
Składniki:
Sposób przygotowania:
Odmierz 1 część ziarna pszenicy na 3 części wody. Dobrze wypłucz ziarna i namocz przez noc. Wodę odlej i zachowaj. Ziarnom pozwól kiełkować przez 1-2 dni w słoiku przekrytym gazą (nie płucz ich w tym czasie).
Skiełkowane ziarna zalej zachowaną wodą i dodaj 1/2 łyżeczki miodu na 1 litr płynu. Mieszanka ma stać 2 dni w temperaturze pokojowej.
Ziarna można zalewać jeszcze 2 razy (dodając miód). Wtedy jednak wystarczy fermentować 1 dzień.
Napój ma smak serwatki. Można go pić lub dodawać do potraw (zup, sosów). Jest bardzo pożywny.
Ja osobiście dodaję znacznie więcej wody niż w przepisie i też wychodzi smacznie.
Nadesłał/a: Alexa
Nie ma jeszcze komentarzy
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.