Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone


Składniki:

  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 por
  • 1/2 selera
  • 1 duża cebula
  • 4 duże pomidory
  • 3 ząbki czosnku
  • bazylia – świeża lub suszona
  • 2 łyżki oliwy
  • przecier pomidorowy
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • pieprz ziarnisty
  • jogurt naturalny
  • parmezan
  • pieprz
  • sól
  • sos sojowy
  • chili

    Sposób przygotowania:

    Jarzyny obrać, wrzucić do wrzątku z zielem angielskiem, pieprzem i liściem laurowym. Pół cebuli obrać i przypiec na palniku. Wrzucić do wywaru. Gotować 40 minut, wyjąć jarzyny. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, posiekać. Wymieszać z pokrojoną drugą połową cebuli i wyciśniętym czosnkiem, bazylią oraz oliwą. Podsmażyć, wrzucić do wywaru. Dodać przecier pomidorowy. Zmiksować z jedną ugotowaną marchewkę, doprawić pieprzem, solą, sosem sojowym i odrobiną chili.
    Zupę wlać do miseczek, posypać parmezanem, dodać łyżkę jogurtu naturalnego. Udekorować listkiem bazylii.
    Można podawać z ryżerm lub makaronem.


    Nadesłał/a: wiosenna