Wyniki konkursu na najciekawszy przepis z tofu i zieleniną
Znamy już wyniki konkursu zorganizowanego przez blog Zielenina oraz sklep Wege Studio. Dziękujemy Wszystkim uczestnikom, którzy nadesłali swoje pomysły na dania w oparciu o tofu i zieleninę. A poniżej 3 najciekawsze i najbardziej oryginalne potrawy, których autorzy otrzymają nagrody w postaci sympatycznych kubków z Panem Tofu 🙂 Gratulujemy zwycięzcom, a Was zapraszamy do wypróbowania przepisów!
Tarteletki z kalafiorem, cebulą, puree z groszku, tofu ala feta i prażonymi migdałami autorstwa Alexanderki
Składniki:
TOFU A’LA FETA:
PUREE Z GROSZKU:
KALAFIOR :
Magiczne działania kuchenne rozpoczynamy od zamarynowania tofu. Kostkę kroimy na małe kwadraty, a w misce mieszamy oliwę, sok z cytryny, paprykę, dość dużą ilość soli, oregano, czubrycę oraz pieprz. Do gotowej marynaty wrzucamy tofu i delikatnie mieszamy. Odstawiamy miskę do lodówki na minimum godzinę do przegryzienia 🙂
Następnie zabieramy się za kalafior. Główkę dzielimy na małe różyczki i gotujemy do średniej miękkości (tak aby w piekarniku doszły :)). Ugotowany kalafior dzielimy na jeszcze mniejsze różyczki i doprawiamy solą i czubrycą. Ciasto francuskie dzielimy na cztery kwadraty i wykładamy nim kokilki (lub inne naczynie żaroodporne). Na spód nakładamy przyprawiony kalafior.
Nadszedł czas na puree z groszku 🙂 Groszek rozgniatamy, powoli dodając mleko. Opcjonalnie możemy również dodać margarynę, jednak ja z tego zrezygnowałam. Na koniec doprawiamy puree solą. Cebulę drobno kroimy i posypujemy odrobiną soli, aby puściła sok.
Ostatnim elementem jest przyprażenie migdałów na patelni (wystarczą 2 minuty, po jednej na każdą stronę). Do kokilek (w których mamy już ciasto francuskie i kalafior) nakładamy warstwę cebuli, puree z groszku, na wierzchu układamy kilka kostek zamarynowanego tofu i posypujemy to wszystko prażonymi migdałami 🙂
Wstawiamy nasze arcydzieła do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i czekamy 15 minut 🙂
Zasmażane tofu z zielonym fondue autorstwa Justyny Pacochy
2 porcje
Składniki do kremu:
Tofu i bakłażan:
Przepis jest na tyle prosty, że wykonać go można w niecałe 30 min. Zachęcam do robienia kilku rzeczy naraz.
Zaczynamy od odsączenia tofu na bibułkach i pokrojenia go w raczej sporą kostkę.
Rozgrzewamy na patelni trochę oleju.
Siekamy cebulę i wrzucamy na patelnię. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy szczyptę soli, czosnek i curry w zależności od upodobania.
Dorzucamy tofu i mieszamy na patelni z cebulą, pilnujemy żeby się nie przypaliło. Curry powinno zabarwić tofu na pomarańczowy kolor.
Smażymy na bardzo małym ogniu, ciągle mieszając ale starając się żeby kostki się nie rozpadły.
W trakcie smażenia tofu, robimy krem:
Do garnka wlewamy BARDZO niewielką ilość wody i zagotowujemy.
Obieramy cukinię i kroimy jak najdrobniej i wrzucamy do garnka.
Po 2-3 minutach wrzucamy ODSĄCZONY z zalewy groszek i cieciorkę.
Wsypujemy liście mięty, dodajemy do smaku sól.
Zmniejszamy ogień i przykrywamy garnek tak, by warzywa się poddusiły.
Blendujemy krem:
Gdy warzywa staną się miękkie i podduszone, odstawiamy je z ognia i chwilkę, dodajemy łyżkę oleju, łyżkę soku z cytryny lub limonki i czekamy aż przestygnie.
„Zieloną zupkę” wlewamy do blendera i blendujemy na gładką masę.
Przekładamy do malutkiej miseczki i dekorujemy liśćmi mięty.
Propozycja podania:
1. Przełożyć tofu na talerzyk i osobno podać w miseczce krem z groszku
Nabijać kawałki tofu na widelec i maczać w kremie
2. Podać na talerzyku tofu i oblać je zielonym kremem
3. Wlać do miseczek krem- (w tym wypadku należy go troszkę rozwodnić wodą i olejem z sokiem z cytryny) i wrzucić kostki tofu na wierzch dekorując liśćmi mięty.
Potrawa może być podawana na ciepło oraz na zimno!
Indyjskie Muttar tofu autorstwa Asi z bloga Kuchnia wegetariańska
Indyjski klasyk z podmianką sera panir/ paneer na tofu. Danie pyszne, aromatyczne, a przede wszystkim tofu wypada tutaj świetnie.
Składniki dla 4 dość głodnych osób 😉 zwłaszcza jeśli ma być to dodatek do ryżu czy makaronu:
dla bardziej odważnych: kawałek świeżej chilli (dosłownie- kawałek) lub na koniec doprawienie ulubionym pieprzem.
Wykonanie:
Na patelni rozgrzewam oliwę, wrzucam przyprawy: garam masala, curry, papryka, prażę mieszając minutę, dorzucam 1 przeciśnięty przez praskę czosnek, dość drobno pokrojoną cebulę i starty imbir, mieszam i wrzucam pokrojone w niezbyt dużą kostkę tofu, mieszam tak, by wszystkie kostki dobrze pokryły się przyprawami. Dorzucam pomidory i trzymam na ogniu ok 15 minut- aż pomidory się rozpadną, a sos stanie się gęsty. Teraz groszek, prosto z woreczka, kilka szczypt soli i gotuję, ok 10 min. Na chwilę przed końcem wrzucam natkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. To, jaka konsystencja całości wyjdzie, zależy od tego, jakich pomidorów użyliście, jeśli wyda się Wam za gęsta – należy dolać nieco bulionu lub wody. Doprawić i zjadać ze smakiem.
Pan Tofu to sympatyczna postać, niosąca wegańskie przesłanie.
Wzór z Panem Tofu dostępny jest na t-shirtach, torbach oraz kubkach.
www.wegestudio.pl/index.html?search=ok&prod_name=tofu
Nadesłał/a: Wegetarianie.pl
Nie ma jeszcze komentarzy
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.