Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone

Znamy już wyniki konkursu zorganizowanego przez blog Zielenina oraz sklep Wege Studio. Dziękujemy Wszystkim uczestnikom, którzy nadesłali swoje pomysły na dania w oparciu o tofu i zieleninę. A poniżej 3 najciekawsze i najbardziej oryginalne potrawy, których autorzy otrzymają nagrody w postaci sympatycznych kubków z Panem Tofu 🙂 Gratulujemy zwycięzcom, a Was zapraszamy do wypróbowania przepisów!

I miejsce – nagroda w postaci kubka z Panem Tofu z królikiem:

Tarteletki z kalafiorem, cebulą, puree z groszku, tofu ala feta i prażonymi migdałami autorstwa Alexanderki


Składniki:

  • arkusz ciasta francuskiego
  • garść migdałów w płatkach
  • 1 średnia cebula
    TOFU A’LA FETA:

  • kostka naturalnego tofu
  • suszona, ostra, czerwona papryka
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • oregano
  • czubryca zielona
  • pieprz i sól
    PUREE Z GROSZKU:

  • 100g zielonego groszku
  • 2 łyżki mleka sojowego
  • sól
    KALAFIOR :

  • 200g kalafiora
  • czubryca zielona,
  • sól

    Magiczne działania kuchenne rozpoczynamy od zamarynowania tofu. Kostkę kroimy na małe kwadraty, a w misce mieszamy oliwę, sok z cytryny, paprykę, dość dużą ilość soli, oregano, czubrycę oraz pieprz. Do gotowej marynaty wrzucamy tofu i delikatnie mieszamy. Odstawiamy miskę do lodówki na minimum godzinę do przegryzienia 🙂
    Następnie zabieramy się za kalafior. Główkę dzielimy na małe różyczki i gotujemy do średniej miękkości (tak aby w piekarniku doszły :)). Ugotowany kalafior dzielimy na jeszcze mniejsze różyczki i doprawiamy solą i czubrycą. Ciasto francuskie dzielimy na cztery kwadraty i wykładamy nim kokilki (lub inne naczynie żaroodporne). Na spód nakładamy przyprawiony kalafior.
    Nadszedł czas na puree z groszku 🙂 Groszek rozgniatamy, powoli dodając mleko. Opcjonalnie możemy również dodać margarynę, jednak ja z tego zrezygnowałam. Na koniec doprawiamy puree solą. Cebulę drobno kroimy i posypujemy odrobiną soli, aby puściła sok.
    Ostatnim elementem jest przyprażenie migdałów na patelni (wystarczą 2 minuty, po jednej na każdą stronę). Do kokilek (w których mamy już ciasto francuskie i kalafior) nakładamy warstwę cebuli, puree z groszku, na wierzchu układamy kilka kostek zamarynowanego tofu i posypujemy to wszystko prażonymi migdałami 🙂
    Wstawiamy nasze arcydzieła do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i czekamy 15 minut 🙂

    II miejsce – nagroda w postaci kubka z Panem Tofu:

    Zasmażane tofu z zielonym fondue autorstwa Justyny Pacochy


    2 porcje

    Składniki do kremu:

  • puszka groszku konserwowego
  • 0,5 puszki cieciorki
  • 1 średniej wielkości cukinia
  • Olej z pestek winogron lub oliwa z oliwek
  • Ok. 10 świeżych liści mięty
  • Limonka lub cytryna- kilka kropli

    Tofu i bakłażan:

  • Tofu naturalne
  • 1 cebula
  • Sól
  • Czosnek granulowany
  • Curry
  • Olej do smażenia

    Przepis jest na tyle prosty, że wykonać go można w niecałe 30 min. Zachęcam do robienia kilku rzeczy naraz.

    Zaczynamy od odsączenia tofu na bibułkach i pokrojenia go w raczej sporą kostkę.

    Rozgrzewamy na patelni trochę oleju.
    Siekamy cebulę i wrzucamy na patelnię. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy szczyptę soli, czosnek i curry w zależności od upodobania.
    Dorzucamy tofu i mieszamy na patelni z cebulą, pilnujemy żeby się nie przypaliło. Curry powinno zabarwić tofu na pomarańczowy kolor.
    Smażymy na bardzo małym ogniu, ciągle mieszając ale starając się żeby kostki się nie rozpadły.

    W trakcie smażenia tofu, robimy krem:

    Do garnka wlewamy BARDZO niewielką ilość wody i zagotowujemy.
    Obieramy cukinię i kroimy jak najdrobniej i wrzucamy do garnka.
    Po 2-3 minutach wrzucamy ODSĄCZONY z zalewy groszek i cieciorkę.
    Wsypujemy liście mięty, dodajemy do smaku sól.
    Zmniejszamy ogień i przykrywamy garnek tak, by warzywa się poddusiły.
    Blendujemy krem:
    Gdy warzywa staną się miękkie i podduszone, odstawiamy je z ognia i chwilkę, dodajemy łyżkę oleju, łyżkę soku z cytryny lub limonki i czekamy aż przestygnie.
    „Zieloną zupkę” wlewamy do blendera i blendujemy na gładką masę.
    Przekładamy do malutkiej miseczki i dekorujemy liśćmi mięty.
    Propozycja podania:
    1. Przełożyć tofu na talerzyk i osobno podać w miseczce krem z groszku
    Nabijać kawałki tofu na widelec i maczać w kremie
    2. Podać na talerzyku tofu i oblać je zielonym kremem
    3. Wlać do miseczek krem- (w tym wypadku należy go troszkę rozwodnić wodą i olejem z sokiem z cytryny) i wrzucić kostki tofu na wierzch dekorując liśćmi mięty.

    Potrawa może być podawana na ciepło oraz na zimno!

    III miejsce – nagroda w postaci kubka z Panem Tofu:

    Indyjskie Muttar tofu autorstwa Asi z bloga Kuchnia wegetariańska


    Indyjski klasyk z podmianką sera panir/ paneer na tofu. Danie pyszne, aromatyczne, a przede wszystkim tofu wypada tutaj świetnie.

    Składniki dla 4 dość głodnych osób 😉 zwłaszcza jeśli ma być to dodatek do ryżu czy makaronu:

  • 1 większa cebula
  • 2 większe ząbki czosnku
  • łyżka startego na drobnej tarce korzenia imbiru
  • 1 płaska łyżeczka garam masala
  • 1 czubata łyżeczka przyprawy curry /takiej klasycznej/
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 4 łyżki oliwy
  • ok 200 g tofu naturalnego
  • ok 800 g czerwonych mięsistych pomidorów (lub duża puszka pelati)
  • ok 300 g mrożonego zielonego groszku
  • sól, ewentualnie sos sojowy
  • garść natki pietruszki lub kolendry
  • warto też przygotować ok szklanki bulionu warzywnego, ew. wody
    dla bardziej odważnych: kawałek świeżej chilli (dosłownie- kawałek) lub na koniec doprawienie ulubionym pieprzem.

    Wykonanie:

    Na patelni rozgrzewam oliwę, wrzucam przyprawy: garam masala, curry, papryka, prażę mieszając minutę, dorzucam 1 przeciśnięty przez praskę czosnek, dość drobno pokrojoną cebulę i starty imbir, mieszam i wrzucam pokrojone w niezbyt dużą kostkę tofu, mieszam tak, by wszystkie kostki dobrze pokryły się przyprawami. Dorzucam pomidory i trzymam na ogniu ok 15 minut- aż pomidory się rozpadną, a sos stanie się gęsty. Teraz groszek, prosto z woreczka, kilka szczypt soli i gotuję, ok 10 min. Na chwilę przed końcem wrzucam natkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. To, jaka konsystencja całości wyjdzie, zależy od tego, jakich pomidorów użyliście, jeśli wyda się Wam za gęsta – należy dolać nieco bulionu lub wody. Doprawić i zjadać ze smakiem.


    Pan Tofu to sympatyczna postać, niosąca wegańskie przesłanie.
    Wzór z Panem Tofu dostępny jest na t-shirtach, torbach oraz kubkach.

    www.wegestudio.pl/index.html?search=ok&prod_name=tofu

    Nadesłał/a: Wegetarianie.pl