Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone

Przepis wegański 🙂


Składniki (na mniej więcej 10 pączków):

– 2 i pół szklanki mąki
– 30 dg drożdży (1/3 kostki)
– 3 łyżeczki cukru
– ok. pół szklanki wody lub mleka sojowego
– 3 łyżeczki oleju do ciasta oraz
– olej do smażenia pączków
– ulubiona konfitura jako nadzienie do pąków:)
– opcjonalnie odrobina naturalnego tofu
– opcjonalnie 2 łyżeczki spirytusu

Przygotowanie:

Drożdże wraz z cukrem rozpuścić w ciepłej wodzie lub mleku i pozostawić aż podwoją objętość. Mąkę wysypać, dodać drożdże, 3 łyżeczki oleju, (opcjonalnie) pokruszone tofu naturalne oraz 3 łyżeczki spirytusu, żeby zapobiec nadmiernemu wchłaniania oleju przez pączki. Wyrobić ciasto i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Urywać po kawałku ciasto, nadziewać konfiturą, formować kulki i układać sklejoną stroną do dołu. Pozostawić jeszcze na kilkanaście minut do wyrośnięcia.
Smażyć w głębokim tłuszczu na złoto z obu stron.
Pączki można posypać pudrem bądź lukrem (puder wymieszany z odrobiną gorącej wody). Można również posypać pokrojoną i podsmażoną skórką pomarańczy.




Nadesłał/a: Wegetarianie.pl