Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone

Warzywa po prowansalsku


Składniki:

  • 1/2 kg bakłażanów
  • 1/2 kg cukinii
  • 1/4 kg papryki
  • 1/2 kg pomidorów
  • 6 ząbków czosnku
  • 1 średniej wielkości cebula
  • szklanka oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • świeże zioła: tymianek, szałwia
  • listek bobkowy lub mieszanka ziół prowansalskich
  • kieliszek białego wina

    Sposób przyrządzania:

    Pomidory obrać ze skórki, pokroić na ćwiartki. Paprykę, bakłażany i cukinię pokroić w kostkę. Czosnek rozgnieść. W żeliwnym garnku podsmażyć na oliwie bakłażany, potem osobno cukinię i odłożyć je. Następnie podsmażyć na oliwie cebulę, dodać czosnek i podsmażyć jeszcze przez chwilę. Wlać wino. Dorzucić posiekane zioła, cukinię i bakłażany. Dusić godzinę pod przykryciem.