Risotto z winogronami
Proste i pyszne sezonowe risotto z polskimi, ciemnymi winogronami, orzechami włoskimi i kozim serem
Składniki (na 3 spore lub 4 mniejsze porcje):
Na salsę:
Sposób przygotowania:
Przygotowujemy bulion, trzymamy go w cieple (najlepiej na minimalnym ogniu/stopniu grzania kuchenki). Winogrona obieramy, myjemy i zostawiamy na sitku do obcieknięcia. Orzechy siekamy dość grubo, prażymy na suchej patelni.
Cebulę drobno siekamy. W sporym garnku rozgrzewamy tłuszcze, wrzucamy cebulę, szklimy, dodajemy ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany. Gdy cebula się zeszkli wrzucamy ryż i dokładnie mieszamy żeby tłuszcz dokładnie go obtoczył. I zaczynamy zabawę – dolewamy po chochelce bulionu, mieszamy, dolewamy następną dopiero po wchłonięciu poprzedniej. Gdy risotto jest już gotowe (zajmie nam to około 20 minut) dodajemy kozi twarożek, mieszamy dokładnie aż cały się rozpuści, a na koniec wsypujemy winogrona i orzechy. Doprawiamy solą i pieprzem i tymiankiem. Wszystko mieszamy dokładnie, ale bardzo delikatnie żeby winogrona się nie rozpadły.
Podajemy natychmiast, polecam! 🙂
Nadesłał/a: Zielenina_blog
Nie ma jeszcze komentarzy
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.