Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone

Odporność organizmu to zdolność do skutecznej obrony przed bakteriami, wirusami i toksynami. Silny system immunologiczny sprawnie odpiera ataki patogenów, a także dostarcza cenne substancje odżywcze, które wzmacniają i utrzymują organizm w stanie równowagi. Jesień jest porą roku, w której jesteśmy szczególnie narażeni na osłabienie odporności, a tym samym na przeziębienia i infekcje. Jak skutecznie się przed nimi obronić? Kluczową rolę odgrywa właściwa dieta.

Odporność na talerzu, czyli co jeść, by wzmocnić swój organizm?

Poniżej znajduje się lista produktów, które nie tylko świetnie smakują, ale także obfitują w wartościowe substancje, w tym składniki mineralne, witaminy czy antyoksydanty, które w naturalny sposób podwyższają odporność układu immunologicznego.

Na dobry początek dnia: rozgrzewające śniadanie

Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. W okresie jesiennym warto serwować go w wersji “na ciepło”. Idealna w tej roli będzie owsianka lub jaglanka, koniecznie z dodatkami, takimi jak na przykład cynamon, kurkuma, masło orzechowe, jagody goi czy nasiona chia. Przyprawy skutecznie rozgrzewają i pobudzają przyjemnym aromatem, a masło orzechowe dodaje energii. Z kolei jagody goi i nasiona chia obfitują w aminokwasy i inne składniki, które wzmacniają organizm, a także chronią go przed skutkami stresu.

Matcha zamiast kawy

Zgodnie z najnowszymi doniesieniami naukowców, składniki odżywcze obecne w matchy zwiększają odporność na poziomie komórkowym (Wellness Foods Europe, 2014). Wynika to głównie z katechin obecnych w ich składzie, które działają jak naturalny antybiotyk. Matcha zawiera też znaczne ilości potasu, witaminy A i C, a także wapnia i białka, które również korzystnie oddziałują na odporność. Ten zielony napój nie tylko wzmacnia organizm, ale też działa pobudzająco, a przy tym posiada ciekawy smak i wygląd. Z powodzeniem można nim zastąpić poranną kawę.

Superfoods z morskich głębin

Mowa tu o algach, takich jak spirulina, agar-agar czy chlorella, które stanowią zdrowy i oryginalny dodatek do potraw. Pasują zwłaszcza do przekąsek i dań obiadowych. Wodorosty zostały w ostatnim czasie okrzyknięte mianem superfoods. Dzięki swoim właściwościom detoksykacyjnym skutecznie oczyszczają organizm, a tym samym przyczyniają się do budowania jego naturalnej odporności. Obfitują w łatwo przyswajalne białko, a także posiadają dużo wapnia, magnezu, jodu i witamin. Algi wciąż nie są powszechnie dostępne w sklepach sieciowych, ale można je łatwo dostać w sklepach ekologicznych, a także zamówić przez Internet.

Gorący kubek na jesienne wieczory

Za sprawą kilku prostych tricków zwykła czarna herbata może stać się aromatycznym, rozgrzewającym napojem. Wystarczy kilka składników, takich jak starty korzeń imbiru, plaster cytryny lub pomarańczy oraz słodki dodatek w postaci miodu, soku malinowego czy konfitury z dzikiej róży. Najlepszą rekomendacją dla imbiru są badania, które potwierdzają skuteczność tego składnika w walce z rakiem. Dodatek cytrusów sprawia, że napój zyskuje przyjemny smak i aromat, a także zostaje wzbogacony w cenne witaminy. Ważne jednak, by nie umieszczać owoców we wrzątku, gdyż tracą wtedy większość swoich właściwości. Sok malinowy jest z kolei dobrze znanym, naturalnym eliksirem na przeziębienie, a konfitura z dzikiej róży to skarbnica witaminy C. Jesienną herbatę można także zwieńczyć żurawiną liofilizowaną, która jest cennym źródłem poliantocyjanidów, uznawanych za jedne z najsilniejszych przeciwutleniaczy.

Zupa mocy

Pożywna, rozgrzewająca zupa czy krem to najlepsze co może nam się przydarzyć w porze obiadowej, kiedy za oknem jesienna słota. Do ich przygotowania warto wykorzystać sezonowe zbiory, takie jak dynia, cukinia czy bataty. Warzywa świetnie smakują ugotowane i zblendowane, zwłaszcza z dodatkiem przypraw, takich jak pieprz cayenne, imbir czy sól himalajska. Jeśli zależy nam na uzyskaniu bardziej kremowej konsystencji i orientalnego smaku warto dodać naturalne mleczko kokosowe.

Jakich pokarmów unikać?

Spożywanie wartościowych produktów, nawet w połączeniu z odpowiednią suplementacją, nie przyniesie pożądanych rezultatów, jeśli jednocześnie będziemy przyjmować wysoko przetworzone produkty. Poniżej znajduje się lista niezdrowych pokarmów, które nie tylko są źródłem tzw. pustych kalorii, ale też utrudniają przyswajanie wartościowych składników z pożywienia:

  • słone przekąski,
  • przemysłowo produkowane słodycze,
  • białe pieczywo,
  • nabiał,
  • kofeina,
  • alkohol.

Odporność przez cały rok

Odpowiednia dieta odgrywa kluczową rolę w walce o silny system immunologiczny. Najlepszym pożywieniem są naturalne produkty pochodzące ze sprawdzonych źródeł. Jedzenie to jednak nie wszystko. Niemniej ważne dla zdrowia jest prowadzenie uregulowanego, aktywnego trybu życia. Warto zadbać o odpowiednią ilość snu, często przebywać na świeżym powietrzu, a także unikać silnego stresu. Dobrym pomysłem, który zapewnia aktywność fizyczną, a jednocześnie pozwala skutecznie się odstresować, jest praktykowanie jogi czy stosowanie technik relaksacyjnych. W okresie jesiennym bardzo łatwo o przemarznięcie, dlatego należy zatroszczyć się o ciepłe ubranie, a także odpowiednie obuwie i nakrycie głowy. Nie zaszkodzi też ciepła kąpiel czy wizyta w saunie. Wysoka odporność to coś więcej niż jedynie szansa na uniknięcie jesiennej infekcji czy przeziębienia. Warto spojrzeć na to zagadnienie w sposób holistyczny. Im silniejszy system immunologiczny, tym lepsza kondycja psychofizyczna, a co za tym idzie: dobry humor nawet w deszczowy poniedziałkowy poranek.

Rozgrzewający gulasz warzywny z czarnym ryżem – przepis

Jak roślinnie jeść jesienią i zimą? Odpowiednio zbilansowana dieta pomaga wzmacniać procesy odpornościowe, zmniejszając tym samym częstość występowania infekcji. Oprócz właściwego bilansu składników pokarmowych ważne jest dostarczanie organizmowi witamin o działaniu antyoksydacyjnym (witamina A, E, C i D), składników mineralnych (cynk, selen, żelazo), wysokowartościowego białka, wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (Omega 3), a także substancji o działaniu antyoksydacyjnym.

Przy diecie roślinnej warto zadbać w szczególności o różnorodność posiłków i odpowiednie ich komponowanie. Postawmy na rozgrzewające zupy i sycące gulasze uzupełnione wartościowymi ziarnami zbóż i nasionami. Przedstawiony przepis jest idealną propozycją na węglowodanową kolację. Czerwona papryka, cebula i czosnek są bogate w flawonoidy, cynk, selen, witaminę E, witaminę C i A. Gulasz idealnie uzupełni czarny ryż, który jest jednym z najzdrowszych produktów na świecie (wysoka zawartość błonnika, żelaza, witaminy E). Źródłem kwasów Omega 3 będzie tutaj dodatek w postaci nasion konopi.

Składniki:

  • 2 czerwone papryki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 białe cebule
  • 1 puszka pomidorów bez skórki (400 g)
  • 2 szklanki wody
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 0,5 łyżeczki pieprzu cayenne
  • Pieprz, sól
  • Opcjonalnie: listki ziela Azteków – można zastąpić natką pietruszki

Ryż:

  • 1,5 szklanki nieugotowanego czarnego ryżu
  • 2 łyżki nasion łuskanych konopii
  • Szczypiorek
  • Sól

Przygotowanie:
1. Cebulę kroimy w pióra, czosnek na małe kawałeczki. Paprykę w paski.
2. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy, wrzucamy cebulkę, paprykę i czosnek. Podsmażamy aż cebula i papryka zaczną mięknąć.
3. Dodajemy przyprawy: paprykę wędzoną, słodką, pieprz, sól.
4, Dodajemy pomidory i wodę. Zagotowujemy.
5. Po zagotowaniu, zmniejszamy ogień, przykrywamy i dusimy przez około 15 minut.
Doprawiamy do smaku. Dorzucamy kilka listków ziela Azteków lub natki pietruszki.
Ryż:
1. Gotujemy według przepisu na opakowaniu.
2. Po ugotowaniu, odcedzamy. Posypujemy nasionami konopii i szczypiorkiem.

Autor tekstu: Ekogram

gulasz ryz