Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone


Składniki:

  • 50 dag makaronu w kształcie dużych muszli
  • 1 kg świezych pieczarek
  • 2 pęczki drobno posiekanej natki pietruszki
  • 2-3 ząbki czosnku (swoje ząbki zachować do późnej starości)
  • 2- 3 łyżki startego żółtego sera (najlepiej parmezan)
  • 4- 5 łyżek z oliwy z oliwek
  • pieprz
  • sól

    Sposób przyrządzania:

    Starannie ( i proszę nie puszukiwać) umyte i osuszone pieczarki pokroić na cienkie plasterki. Czosnek obrać, drobno posiekać i zarumienić na rozgrzanej oliwie. Wrzucić pieczarki i mieszając, smażyć, aż będą miekkie, po czym przyprawić je do smaku solą, pieprzem i wymieszać z natką pietruszki.
    Makaron ugotować al dente w dużej ilości wrzącej osolonej wody. Następnie odcedzić, przepłukać zimną wodą i znowu starannie odcedzić.
    Napełnić wgłębienia makaronowych muszelek przygotowanym farszem i ułożyć w żaroodpornym naczyniu posmarowanym oliwą. Posypać parmezanem i skropić oliwą.
    Następnie wstawić potrawę do piekarnika nagrzanego do 180 stop C i zapiec.

    Informacja dla grubasów 😉 -> 100 g- 120 kcal

    Smacznego !!!! i nie przejedźcie się za nadto 🙂


    Nadesłał/a: Olla