Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone


Składniki:

– 2 kostki (2 x 185 g) tofu naturalnego
– sos sojowy
– ziołowa przyprawa do ryb
– mąka do panierowania
– olej do smażenia

Składniki sosu greckiego:

– 3 szklanki mieszanych warzyw utartych na grubej tarce lub drobno pokrojonych (marchewka,
pietruszka, seler, por, cebula)
– 1 szklanka (najlepiej domowego) przecieru pomidorowego
– 2 łyżki musztardy
– 1 szklanka bulionu warzywnego
– sól
– pieprz
– 1 płaska łyżka czerwonej słodkiej papryki

Sposób przyrządzania:

Tofu pokroić w plastry o grubości ok. 0,5-1 cm.
Każdy plaster z obu stron skropić sosem sojowym i posypać przyprawą.
Otaczać w mące i smażyć na rumiano na oleju (ok. 2 min. z każdej strony), ostudzić.
Warzywa podsmażyć w rondlu w niedużej ilości oleju, zalać bulionem i dusić przez 30 min. pod przykryciem.
Dodać przecier pomidorowy, pozostałe przyprawy, wymieszać i zestawić z ognia.
Usmażone tofu i sos warzywny zupełnie ostudzić.
Ułożone na półmisku plastry tofu przykryć sosem i odstawić do lodówki na min. 30 min.


Nadesłał/a: aniaszczecin