Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone

żurki to wspaniałe zupy, które można szybko przygotować na rózne sposoby


Składniki:

  • zakwas żurkowy (do kupienia – najlepiej w sklepie ze zdrową żywnością); jeśli nie zużyjemy całego opakowania to pozostałość może stanowić zaczyn na własny żurek
  • dodatki: np. cebula, ziemniaki, grzyby, śmietana, jajka, wędzone tofu

    Sposób przyrządzania:

    przykładowa wersja 1:
    – przesmażamy pokrojone w kostkę wędzone tofu (najlepiej czeskie) z ceulką lub bez;
    – dolewamy trochę wody – zagotowywujemy
    – dolewamy zaczyn żurkowy (nie doprowadzamy do wrzenia – woda może najwyżej raz bulgnąć bo żurek straci smak)
    – dodajemy śmietanę
    – dodajemy pokrojone jajka na twardo
    – doprawiamy solą i pieprzem

    wersja 2:
    – przesmażmy grzyby (kub pastę grzybową); dodajemy żurek; ugotowane osobno ziemniaki w mundurkach obieramy i kroimy w kostkę i dodajemy; smietana jeśli lubimy; przyprawy


    Nadesłał/a: barbra2