Żurek
żurki to wspaniałe zupy, które można szybko przygotować na rózne sposoby
Składniki:
Sposób przyrządzania:
przykładowa wersja 1:
– przesmażamy pokrojone w kostkę wędzone tofu (najlepiej czeskie) z ceulką lub bez;
– dolewamy trochę wody – zagotowywujemy
– dolewamy zaczyn żurkowy (nie doprowadzamy do wrzenia – woda może najwyżej raz bulgnąć bo żurek straci smak)
– dodajemy śmietanę
– dodajemy pokrojone jajka na twardo
– doprawiamy solą i pieprzem
wersja 2:
– przesmażmy grzyby (kub pastę grzybową); dodajemy żurek; ugotowane osobno ziemniaki w mundurkach obieramy i kroimy w kostkę i dodajemy; smietana jeśli lubimy; przyprawy
Nadesłał/a: barbra2
Nie ma jeszcze komentarzy
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.