Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone

Przygotowanie: 50 minut
Porcja: 310 KCAL
Danie dla 4 osób


Składniki:

  • 80 dag ziemnakow,
  • 20 dag kiszonej kapusty,
  • peczek dymki,
  • 2 jaka,
  • 5 łyżek maki,
  • 3 łyżki masla,
  • 2-3 zabki czosnku,
  • olej,
  • kminek,
  • sól, pieprz

    Sposób przyrządzenia:

    Ziemniaki dokladnie wyszorować i ugotować w mundurkach (ok.20 minut). Ostudzić, obrać, zemleć w maszynce lub przepuscić przez praskę.
    Kiszoną kapuste drobno posiekać. Włożyć do rondla, dodać 2 łyżki masła, szczyptę kminku, podlać niewielką iloscią wody, poddusić pod przykryciem (ok. 10 minut). Pod koniec duszenia odkryć i odparować nadmiar płynu.
    Czosnek obrać, posiekać. Dymkę obrać, razem ze szczypiorkiem posiekać. Resztę masła stopć na patelni, zeszklić czosnek, dymkę i szczypiorek.
    Kapustę i dymkę z czosnkiem dodać do masy ziemniaczanej, wbić jajka, wsypać przesianą makę, przyprawić solą oraz pieprzem, dokladnie wymieszać.
    Z masy uformować nieduże placuszki o grubości ok. 1 cm. Olej rozgrzać na patelni, włozyć placuszki, usmażyć z obu stron na złoty kolor. Podawać z kwaśną śmietaną lub sosem grzybowym.


    Nadesłał/a: Ann, Anna, Ania lub ania87b