Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone


Składniki:

  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 1 mała marchewka
  • 1 łyżeczka przecieru pomidorowego
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 1/2 zielonej papryki
  • 1/2 świeżego ogórka
  • 1/2 małej cebuli
  • puszka zielonego groszku
  • kapusta świeża (mały kawałek)
  • garść zielonych oliwek
  • garść siemienia lnianego
  • garść szczypiorku
  • kilka liści pora

    Przyprawy do smaku:

  • curry
  • sól
  • pieprz
  • sos sojowy
  • majeranek
  • bazylia
  • tymianek
  • odrobina kminku
  • papryka czerwona słodka
  • pieprz kolorowy
  • zioła prowansalskie
  • 3 szt. ziela angielskiego
  • liść laurowy
  • sól czosnkowa

    Sposób przygotowania:

    Kapustę szatkujemy. Oliwki kroimy na małe części. Ogórka obieramy i kroimy na drobno. Pora, ząbki czosnku i szczypiorek drobno siekamy. Cebule i paprykę kroimy w kosteczkę. Marchewkę ścieramy na tarce. Wszystko wrzucamy do garnka. Dodajemy groszek, kukurydzę, garść siemienia lnianego, curry, sól, pieprz, majeranek, tymianek, bazylię, odrobinę kminku, paprykę czerwoną, kolorowy pieprz, zioła prowansalskie i sól czosnkową. Ziele angielskie miażdżymy, liść laurowy łamiemy na drobne kawałeczki i wrzucamy do naczynia. Wszystko dokładnie mieszamy. Stawiamy na gaz i doprowadzamy do wrzenia. W osobnej miseczce mieszamy śmietanę z przecierem pomidorowym i sosem sojowym. Dodajemy trochę wywaru z zupy, aby śmietana się nie zważyła a następnie dodajemy zrobiony sos do zupy. Ponownie zagotowujemy. Zdejmujemy z gazu i miksujemy dokładnie mikserem. Zupa będzie gotowa gdy się zagotuje.
    Danie jest dla osób, które nie przepadają za oliwkami a chcieli by się do nich przekonać lub dla osób bardzo je lubiących :). Zupa ma piękny zapach i wyjątkowy smak.


    Nadesłał/a: waszakicia