Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone

Przepis na spory garnek.


Składniki:

  • surowa kapusta
  • duży słoik buraczków startych na grubych oczkach
  • duża garść suszonych grzybów
  • puszka białej fasoli
  • 2 kostki warzywne
  • buteleczka zakwasu buraczanego (ok. 300 ml)
  • ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • korzeń selera
  • nać selera
  • majranek
  • opakowanie barszczu w proszku ( niekoniecznie, ale jeśli ktoś lubi, może dodać)
  • sól, pieprz

    Sposób przygotowania:

    Do garnka z wodą wrzucamy 2 kostki warzywne, pokrojoną w kostkę marchewkę, cały seler wraz z nacią oraz całą pietruszkę.
    Kiedy warzywa są pół twarde dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, po chwili wrzucamy poszatkowaną kapustę. Kiedy warzywa będą miękkie, dodajemy fasolę z puszki, buraczki, wlewamy kwas buraczany, ewentualnie również barszcz w proszku. Zagotowujemy. Na koniec przyprawiamy solą, pieprzem i majrankiem.
    Dla tych, którzy spożywają śmietanę, polecam jej dodanie.


    Nadesłał/a: karuś