Szybka i prosta zupa – Kociołek –
Smakuje również zatwardziałym mięsożercom.
Składniki:
(porcja dla 2-3 osób)
Sposób przygotowania:
Obieramy i kroimy na duże kawałki korzeń marchewki i pietruszki. Do garnka wrzucamy najpierw tylko marchewkę, korzeń pietruszki, jeszcze nieposiekaną zieloną pietruszkę oraz w całości kawałek pora. Następnie doprawiamy vegetą (na początek czubatą małą łyżeczkę). W ten sposób uzyskujemy lekki bulion warzywny. W międzyczasie obieramy sobie ziemniaki i kroimy je w kosteczkę. Gdy bulion już ładnie pachnie (po 20 minutach) wyjmujemy wszystkie warzywa, kroimy je drobno i ponowne wrzucamy do zupy dodając również ziemniaki. Po 5 minutach dosypujemy 2 -3 garści kluseczek (nie pamiętam ich nazwy – [taka kruszonka babuni]). Gotujemy zupę przez jakieś 10 minut na niezbyt dużym ogniu.
Do niedużego słoika odlewamy 1-2 chochle wywaru (nie przeszkadza, jeśli wpadnie tam odrobina dodatków). Dodajemy do niego 1 czubatą łyżkę śmietany, koncentrat po czym dokładnie mieszamy składniki. Powinniśmy otrzymać jednolitą miksturę koloru bardzo bladego czerwonego. Następnie wlewamy zawartość słoika do zupy i znowu mieszamy. W ten sposób śmietana się nie zważy. Na tym etapie ziemniaki i kluseczki mogą jeszcze być twardawe. Zupa jest gotowa gdy tylko będą miękkie. Ja na końcu przyprawiam pieprzem, dzięki czemu zupa jest ostrzejsza, bo taką właśnie lubię :).
UWAGA: Przepis można zmodyfikować dla lakto-owo wegetarian, dodając do zupy ugotowane, rozdrobnione żółtko. Szczególnie polecam, aby przygotowywać danie w taki sposób dla dzieci.
Życzę smacznego.
Nadesłał/a: Phoebe
Nie ma jeszcze komentarzy
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.