Drożdżowy chlebek bananowy
Przepis, który dzisiaj Wam proponuję to niezupełnie typowy bananowy chlebek, który zazwyczaj bardziej przypomina ciasto niż pieczywo. Ten jest dużo bardziej „chlebowy” w smaku i strukturze, nie zawiera cukru, jego słodycz pochodzi wyłącznie z bananów i czipsów bananowych które są w składzie 🙂
Składniki (na 4 sztuki):
Na dwa bochenki po ok. 550 g, piekłam w małych keksówkach:
Sposób przygotowania:
Banany miksujemy z maślanką. W letniej wodzie rozpuszczamy drożdże. Czipsy miksujemy w malakserze na grube kawałki (można to zrobić też wałkiem lub tłuczkiem do mięsa wsypując czipsy do grubego woreczka). Mąki mieszamy z wodą, solą i bananową maślanką, wyrabiamy ciasto. Można to zrobić hakiem w robocie, ok. 8 minut. Na koniec wrabiamy czipsy.
Ciasto zostawiamy do wyrośnięcia aż podwoi objętość w międzyczasie zwijając je kilkakrotnie jak kopertę, aby chleb miał ładną strukturę. Następnie dzielimy je na dwie części i albo formujemy dwa podłużne bochenki, albo przekładamy je do keksówek (natłuszczonych lub wyłożonych papierem), zostawiamy do ponownego wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzewamy do 230 stopni wkładając do środka blachę z wodą. Gdy się nagrzeje, blachę wyjmujemy, wkładamy chleby, a temperaturę zmniejszamy do 210 stopni. Pieczemy ok. 35 minut. Polecam! 🙂
Nadesłał/a: Zielenina_blog
Nie ma jeszcze komentarzy
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.