Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone

O tym, że produkty rafinowane (sztuczne) są niezdrowe, a czasami nawet bardzo niebezpieczne dla naszego organizmu wiadomo nie od dzisiaj. Przykład stanowi cukier…

Cukier otrzymujemy z buraków, które są produktami naturalnymi, nie poddawanymi żadnej obróbce chemicznej. Natomiast uzyskiwana z nich substancja słodząca podlega dokładnemu oczyszczaniu, filtracji i krystalizacji. By uzyskał biały kolor, cukier poddawany jest oddziaływaniu chlorku wapnia, który jest trucizną! Do naszego żołądka cukier dostaje sie jako substancja czysto chemiczna – sacharoza.
Sacharoza nie posiada witamin, soli mineralnych, a także substancji aktywnych biologicznie. W naturalnym produkcie – buraku – są wszystkie niezbędne substancje, których z kolei brak w cukrze. Nasz organizm musi oddawać własne substancje: wapń z zębów, stąd też problemy z próchną, żelazo i inne pierwiastki z krwi – co z kolei może prowadzć do cukrzycy.
W związku z dużym spożyciem cukru w ciągu ostatnich 10-15 lat, we wszystkich krajach wysoko rozwiniętych wzrosła liczba zachorowań na cukrzycę.
Ostatnie dane naukowe mówią o tym, że cukier jest dla organizmu całkowicie obcą substancją, która właściwie nie jest wcale wchłaniana, a prowadzi tylko do zaniku naczyń krwionośnych i mutacji lub zwyrodnienia komórek, co w konsekwencji może powodować raka.
sandrittta

Informacje pochodzą z książki Michała Tombaka „Jak żyć długo i zdrowo”

Zobacz też: Inflacja smaku

Nadesłał/a: sandrittta