Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone

Europejskie etykietki żywności powinny zawierać informacje o szczególnie szkodliwych dla serca tłuszczach, izomerach trans – wzywają lekarze na łamach „British Medical Journal”.

Chipsy, herbatniki, batony, ciastka, margaryna czy dania z fast foodów zawierają zwykle utwardzane (w reakcji z wodorem) tłuszcze roślinne – wśród nich tak zwane izomery trans kwasów tłuszczowych.

Niewielkie ich ilości są obecne również w produktach mlecznych i mięsie. Izomery trans zapewniają produktom stałą konsystencję i przedłużają ich trwałość, ale nie mają wartości odżywczej, a pod ich wpływem zwiększa się poziom cholesterolu we krwi i rośnie ryzyko choroby serca.

Według ostatnich badań 2-procentowemu wzrostowi w diecie odsetka kalorii pochodzących z izomerów trans towarzyszy wzrost częstości choroby wieńcowej aż o 23 procent.

Zdaniem naukowców z Oksfordu oznaczanie na opakowaniu zawartości izomerów trans powinno – podobnie jak w przypadku tłuszczów nasyconych czy cholesterolu – ułatwić konsumentom dokonywanie zdrowszych wyborów.

W USA Food and Drug Administration od tego roku wymaga od producentów takich informacji, a w Europie Dania zakazała w ogóle stosowania izomerów trans.

Źródło: PAP

Nadesłał/a: Wegetarianie.pl