Szkodliwe tłuszcze w chipsach i batonach
Europejskie etykietki żywności powinny zawierać informacje o szczególnie szkodliwych dla serca tłuszczach, izomerach trans – wzywają lekarze na łamach „British Medical Journal”.
Chipsy, herbatniki, batony, ciastka, margaryna czy dania z fast foodów zawierają zwykle utwardzane (w reakcji z wodorem) tłuszcze roślinne – wśród nich tak zwane izomery trans kwasów tłuszczowych.
Niewielkie ich ilości są obecne również w produktach mlecznych i mięsie. Izomery trans zapewniają produktom stałą konsystencję i przedłużają ich trwałość, ale nie mają wartości odżywczej, a pod ich wpływem zwiększa się poziom cholesterolu we krwi i rośnie ryzyko choroby serca.
Według ostatnich badań 2-procentowemu wzrostowi w diecie odsetka kalorii pochodzących z izomerów trans towarzyszy wzrost częstości choroby wieńcowej aż o 23 procent.
Zdaniem naukowców z Oksfordu oznaczanie na opakowaniu zawartości izomerów trans powinno – podobnie jak w przypadku tłuszczów nasyconych czy cholesterolu – ułatwić konsumentom dokonywanie zdrowszych wyborów.
W USA Food and Drug Administration od tego roku wymaga od producentów takich informacji, a w Europie Dania zakazała w ogóle stosowania izomerów trans.
Źródło: PAP
Nadesłał/a: Wegetarianie.pl
Nie ma jeszcze komentarzy
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.