Pilaw z bakaliami
Składniki:
Sposób wykonania:
Opłukane owoce zalać winem i zostawić na pół godziny, osączyć. Umyty ryż moczyć w zimnej wodzie przez 3-4 godz., odcedzić, ugotować w dużej ilości wody, osączyć na sicie.
Owoce obsmażyć na łyżce masła, skropić winem i dusić kilka minut na nieiwelkim ogniu. Posypać cynamonem i trzymać w cieple. Ryż wymieszać z rozpuszczonym miodem. W rondlu o grubym dnie stopić 2 łyzki masła, wlać przygotowane z jaja, mąki i wody rzadkie ciasto, równo rozprowadzić je po dnie rondla. Na ciasto wyłożyć ryż, obłożyć duszonymi owocami, polać pozostałym stopionym masłem, przykryć i trzymać na małym ogniu około 10 minut.
Przed podaniem wyłozyć na ogrzany półmisek, posypać orzechami.
Nadesłał/a: Olla
Nie ma jeszcze komentarzy
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.