Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone


Składniki:

  • 1 szklanka długoziarnistego ryżu
  • 4 łyżki masła
  • 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
  • 10 dag rodzynków
  • 10 dag suszonych moreli
  • 10 dag suszonych śliwek bez pestek
  • łyżka miodu
  • 2 łyżki mąki
  • sól
  • łyżeczka mielonego cynamonu
  • kieliszek białego wytrawnego wina

    Sposób wykonania:

    Opłukane owoce zalać winem i zostawić na pół godziny, osączyć. Umyty ryż moczyć w zimnej wodzie przez 3-4 godz., odcedzić, ugotować w dużej ilości wody, osączyć na sicie.
    Owoce obsmażyć na łyżce masła, skropić winem i dusić kilka minut na nieiwelkim ogniu. Posypać cynamonem i trzymać w cieple. Ryż wymieszać z rozpuszczonym miodem. W rondlu o grubym dnie stopić 2 łyzki masła, wlać przygotowane z jaja, mąki i wody rzadkie ciasto, równo rozprowadzić je po dnie rondla. Na ciasto wyłożyć ryż, obłożyć duszonymi owocami, polać pozostałym stopionym masłem, przykryć i trzymać na małym ogniu około 10 minut.
    Przed podaniem wyłozyć na ogrzany półmisek, posypać orzechami.


    Nadesłał/a: Olla