Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone


Składniki:

  • 1,5 szklanki ugotowanego ryżu
  • 5 dag konserowej czerwonej fasolki
  • 5 dag kukurydzy
  • duży mięsisty pomidor
  • mała cebula
  • winne jabłko
  • banan
  • 2 plastry ananasa z puszki
  • pomarańcza
  • łyżka rodzynków
  • łyżeczka masła
  • łyżeczka posiekanych świeżych ziół (natki pietruszki, estragonu, mięty)
  • sok z cytryny

    Sos:

  • 3 łyżki oliwy
  • szczypta skórki otartej z cytryny
  • sól
  • pieprz
  • cukier

    Sposób przyrządzania:

    Składniki sosu dokładnie wymieszać, doprawić do smaku. Ryż lekko posolić, skropić sokiem z cytryny, zostawić na 10-15 min. Fasolkę i kukurydzę osączyć na sicie, pomidora sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Jabłko i banana obrać, pokroić w kostkę i skropić sokiem z cytryny, cebulę posiekać. Rodzynki sparzyć, osączyć i przez chwilę smażyć na maśle stopionym na patelni, dodać do ryżu razem z pozostałymi składnikami sałatki, dokładnie wymieszać, polać sosem, przykryć, wstawić do lodówki na 2-3 godz.
    Przed podaniem posypać ziołami.


    Nadesłał/a: Olla