Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone


Składniki:

  • 4 średnie kartofle
  • 1 duża marchewka
  • 2 cebule
  • pół puszki groszku konserwowego
  • 2 ząbki czosnku
  • suszone grzyby
  • woda
  • przyprawy do smaku
  • musztarda
  • sól
  • mąka

    Sposób przyrządzania:

    Kartofle, marchew i 1 cebulę pokroić w kostkę.
    Wrzucić do osolonej wody, gotować do miękkości warzyw.
    W osobnym garnku ugotować 3 garści suszonych grzybów w trochę ponad pół litrze wody. Grzyby wyjąć (nie bedą Ci już do niczego potrzebne).
    Drugą cebulę pokrojoną w kostkę wrzucić do wywaru. Zabielić mąką. Dodać 2 ząbki czosnku drobno posiekane. Dodać 2 łyżki musztardy, najlepiej słodkiej. Osolić i dodać ulubione zioła. Ja dałam bazylie, suszoną natkę pietruszki, koperek suszony, oregano, pieprz, zioła prowansalskie, mieloną słodką paprykę, pieprz cayenne, lubczyk.
    Pare minut przed dogotowaniem warzyw wrzucić pół puszki groszku konserowego.
    Kiedy warzywa będą już miękkie należy je odcedzić, wyłożyć na talerz i polać sosem.
    Smacznego 🙂


    Nadesłał/a: waszakicia