Tajne informacje o bałtyckich rybach
Polski rząd już dwa lata temu powinien poinformować konsumentów, że ryby z Bałtyku mogą zawierać rakotwórcze dioksyny. Taki obowiązek nałożyła na nas Unia Europejska.
W krajach skandynawskich na produktach, które zawierają rybie mięso, jest informacja o ich szkodliwości.
Rząd SLD nie wydał ulotki informacyjnej, tłumacząc się brakiem dokładnych badań. Obecne władze od lutego dysponują wynikami zawartości dioksyn w rybach, ale odwlekają ich opublikowanie pod naciskiem lobby rybackiego. Przetwórcy obawiają się, że ich dochody mogą znacząco spaść.
Z informacji, do których dotarliśmy, wynika, że rybacy będą się starać o odszkodowania podobne do tych, jakie otrzymali hodowcy drobiu, którzy ponieśli straty na skutek ptasiej grypy.
Źródło: Życie Warszawy, 10.05.2007.
Nadesłał/a: Wegetarianie.pl
Nie ma jeszcze komentarzy
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.