Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone

Przepyszna, sycąca zupa idealna na obiad lub ciepłą kolację!


Składniki:

  • 1 litr wody
  • 1/2 szkl. szklanki czerwonej soczewicy
  • 1/2 szkl. szklanki kaszy jęczmiennej
  • duża cebula
  • marchewka
  • łyżeczka oliwy z oliwek (lub innego tłuszczu)
  • kurkuma
  • curry
  • bazylia
  • tymianek
  • sól

    Sposób przygotowania:

    Zagotować litr osolonej wody, wrzucić soczewicę, kaszę jęczmienną, posiekaną cebulę i startą na tarce o grubych oczkach cebulę. Gotować ok. 7 min często mieszając. Wsypać łyżeczkę kurkumy i curry, dosypać bazylię i tymianek. Gotować aż zupa stanie się gęsta. Kiedy będzie gotowa wlać łyżeczkę tłuszczu. Można posypać kiełkami fasoli mung i podawać z chlebem razowym lub grzankami razowymi. Smacznego!