Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone

Pyszne, sycące, wegańskie!


Składniki:

na 3 spore kotlety:

  • 7 stołowych łyżek czerwonej soczewicy
  • mąka pszenna, orkiszowa, amarantusowa lub żytnia razowa
  • tymianek
  • bazylia
  • majeranek
  • oliwa do smażenia

    Sposób przygotowania:

    W osolonej wodzie gotujemy przez ok. 13 minut soczewicę aż do miękkości. Przekładamy ją do miseczki i ugniatamy. Dodajemy mąkę i przyprawy, ugniatamy. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej pasty. Rozgrzewamy na patelni oliwę, bierzemy garść pasty (nie przylepia się do ręki) i smażymy kotlety na brązowo. Najlepsze są gorące z kaszą jaglaną lub gryczaną i surówką.