Zapiekanka penne z brokułem
Ulubiona zapiekanka mojej rodzinki
Składniki:
Sposób przygotowania:
Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Brokuł podzielić na małe cząstki i uparować lub ugotować na półmiękko. Pieczarki pokroić w plasterki, cebulę w kosteczkę, oba te składniki usmażyć dodając przyprawy, czosnek przeciśnięty przez praskę i drobno posiekany imbir. Przygotować sos serowy, ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, zostawiając 1/3 sera do posypania zapiekanki (brokuły najlepiej dodać do mieszania na samym końcu, aby się nie rozpadły). Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem, przełożyć do niego zapiekankę i posypać z góry serem i przyprawami (zioła, papryka, chilli, co kto lubi). Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 45 minut w zamkniętym naczyniu żaroodpornym. 5 minut przed końcem zapiekania ściągnąć pokrywkę, aby ser zrobił się chrupiący. Smacznego!
Nadesłał/a: ryfka
2 komentarze
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.
Całkiem niezłe
Zdecydowanie polecam z beszamelem.
pycha!
Ja robie w wersji ubozszej, znaczy tylko z dodatkiem zielonych oliwek nadziewanych papryka i zalewam to nie sosem serowym, a beszamelem. Aha, radze sprobowac z makaronem razowym, moim zdaniem smakuje lepiej niz zwykly.