Enchilada wegetariańska z warzywami
Meksykańskie zapiekane naleśniki z gotowych tortilli to przysmak, którym można się najeść do syta 🙂 Ich zaletą jest także bogata paleta warzyw ukrytych w samym środku tortilli i zapiekanych z serowym kożuszkiem oblanym sosem pomidorowym. Warto skusić się na domowe wegetariańskie enchiladas.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Szpinak, fasolę, kukurydzę, pokrojoną w kostkę cukinię, paprykę, marchewkę, czosnek i cebulę podgrzewamy do miękkości na patelni (świeży szpinak blanszujemy i kroimy liście). Doprawiamy solą i pieprzem.
Jednocześnie zaczynamy przygotować sos. Wszystkie składniki wrzucamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia mieszając. Gotujemy ok. 20 minut aż sos zgęstnieje i zmniejszy objętość.
Nadzienie enchilada kładziemy na wierzch tortilli i zawijamy w rulon. Cztery tortille ustawiamy obok siebie w naczyniu żaroodpornym, szwem do dołu. Enchiladas polewamy sosem pomidorowym i posypujemy startym serem. Zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180° C przez ok. 20 minut aż ser się roztopi i zarumieni.
Nadesłał/a: …Amanda…
Nie ma jeszcze komentarzy
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.