Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone

Meksykańskie zapiekane naleśniki z gotowych tortilli to przysmak, którym można się najeść do syta 🙂 Ich zaletą jest także bogata paleta warzyw ukrytych w samym środku tortilli i zapiekanych z serowym kożuszkiem oblanym sosem pomidorowym. Warto skusić się na domowe wegetariańskie enchiladas.


Składniki:

  • 4 tortille (1 opakowanie, 280 g, 25 cm średnicy)
  • 0,75 szklanki żółtego sera (np. cheddar)
  • 75 g szpinaku (świeży lub mrożony)
  • pół dużej cukinii
  • 2 małe marchewki
  • czerwona papryka
  • garść czerwonej fasoli z puszki
  • 0,25 puszki kukurydzy
  • 2 ząbki czosnku
  • papryczka chili (opcjonalnie)
  • sól, pieprz
  • 1,25 szklanki rozgniecionych pomidorów z puszki
  • 1,25 szklanki wywaru z warzyw
  • 2 małe cebule lub szalotki
  • ząbek czosnku
  • łyżeczka cukru
  • mielone chilli

    Sposób przygotowania:

    Szpinak, fasolę, kukurydzę, pokrojoną w kostkę cukinię, paprykę, marchewkę, czosnek i cebulę podgrzewamy do miękkości na patelni (świeży szpinak blanszujemy i kroimy liście). Doprawiamy solą i pieprzem.
    Jednocześnie zaczynamy przygotować sos. Wszystkie składniki wrzucamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia mieszając. Gotujemy ok. 20 minut aż sos zgęstnieje i zmniejszy objętość.
    Nadzienie enchilada kładziemy na wierzch tortilli i zawijamy w rulon. Cztery tortille ustawiamy obok siebie w naczyniu żaroodpornym, szwem do dołu. Enchiladas polewamy sosem pomidorowym i posypujemy startym serem. Zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180° C przez ok. 20 minut aż ser się roztopi i zarumieni.


    Nadesłał/a: …Amanda…