Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone

vegańskie danie


Składniki:

  • 300 g tofu
  • 7 małych cukinii
  • 3 marchewki
  • 1/2 małego kalafiora
  • seler
  • pietruszka
  • por
  • marchewki
  • garść fasolki szparagowej
  • papryka czerwona
  • papryka pomarańczowa
  • kiełki sojowe
  • oliwa z oliwek
  • ryż brązowy
  • olej słonecznikowy

    przyprawy:

  • kilka łyżek sosu sojowy
  • szczypta szafranu
  • papryka ostra

    Sposób przygotowania:

    Tofu kroimy w kostkę i moczymy w soku z cytryny wraz z łyżką sosu sojowego. Przesmażamy na oleju słonecznikowym wraz z drobno posiekanym małym kawałkiem selera, poru, marchewki, pietruszki.
    Następnie na rozgrzaną oliwę z oliwek wrzucamy pokrojoną marchew w półksiężyce, cukinie w grube talarki, paprykę w paski. Dodajemy sos sojowy, szafran i ostrą paprykę. Fasolkę szparagową gotujemy przez chwilę i wrzucamy do reszty warzyw wraz z drobno posiekanym kalafiorem, świeżym i nieugotowanym. Dodajemy sok z cytryny i tofu. Podajemy wraz z brązowym ryżem. Posypujemy świeżymi kiełkami sojowymi.


    Nadesłał/a: Katia Hasnik