Ciasteczka czekoladowo orzechowe
Składniki:
Sposób przygotowania:
Do miski przesiać oba gatunki mąki, kakao, proszek do pieczenia, sól.
W misce utrzeć margarynę z cukrem. Ucierać ok. 2 minut, aż powstanie kremowa masa. Domieszać esencję waniliową. Stopniowo dodawać mąki, aby powstało gładkie ciasto. Wsypać rodzynki.
Orzeszki ziemne wsypać do miski. Urywać z ciasta kawałki wielkości orzecha włoskiego i formować z nich kule. Wrzucać do orzeszków ziemnych. Obracać, aby się nimi pokryły. Ułożyć kule na 2 posmarowanych tłuszczem, teflonowych blachach w odległości ok. 7,5 cm od siebie.
Spodem szklanki zanurzonym w mące rozpłaszczyć kule na placki o grubości ok. 5 mm.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 10 minut, aż nabiorą złotej barwy i lekko stwardnieją. Zostawić na blasze do ostudzenia na ok. 1 minutę. Szerokim nożem przenieść na metalową kratkę do całkowitego ostygnięcia. Powtarzać czynności z pozostałymi.
Zimne ciastka ułożyć na metalowej kratce i skropić wierzch stopioną czekoladą. Przed przeniesieniem do szczelnego pojemnika poczekać, aż czekolada stwardnieje. Przekładać warstwy ciastek pergaminem.
Nadesłał/a: Magdalena Gaudyn
Nie ma jeszcze komentarzy
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.