Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone




Składniki:

  • 175 g zwykłej mąki pszennej
  • 250 g mąki ryżowej
  • 25 g kakao w proszku
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 135 g margaryny
  • 200 g cukru
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 140 g posiekanych rodzynek
  • 115 g niesolonych orzeszków ziemnych, drobno posiekanych
  • 175 g stopionej czekolady mlecznej lub deserowej
    

    Sposób przygotowania:

    Do miski przesiać oba gatunki mąki, kakao, proszek do pieczenia, sól.
    W misce utrzeć margarynę z cukrem. Ucierać ok. 2 minut, aż powstanie kremowa masa. Domieszać esencję waniliową. Stopniowo dodawać mąki, aby powstało gładkie ciasto. Wsypać rodzynki.
    Orzeszki ziemne wsypać do miski. Urywać z ciasta kawałki wielkości orzecha włoskiego i formować z nich kule. Wrzucać do orzeszków ziemnych. Obracać, aby się nimi pokryły. Ułożyć kule na 2 posmarowanych tłuszczem, teflonowych blachach w odległości ok. 7,5 cm od siebie.
    Spodem szklanki zanurzonym w mące rozpłaszczyć kule na placki o grubości ok. 5 mm.
    Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 10 minut, aż nabiorą złotej barwy i lekko stwardnieją. Zostawić na blasze do ostudzenia na ok. 1 minutę. Szerokim nożem przenieść na metalową kratkę do całkowitego ostygnięcia. Powtarzać czynności z pozostałymi.
    Zimne ciastka ułożyć na metalowej kratce i skropić wierzch stopioną czekoladą. Przed przeniesieniem do szczelnego pojemnika poczekać, aż czekolada stwardnieje. Przekładać warstwy ciastek pergaminem.



    Nadesłał/a: Magdalena Gaudyn