Soczewica po łagodnemu (na słodko)
Może byc samodzielnym daniem, dodatkiem, lub, po ostudzeniu, pastą do smarowania chleba.
Przepis na 2 nieduże porcje.
Teoretycznie, jeżeli zamiast miodu użyjemy brązowego cukru, to będziemy mieli danie wegańskie, ale smak się nieco zmieni.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Zagotować w garnku wodę z połową soli i wsypać uprzednio przebraną i opłukaną soczewicę.
Przez kilka minut gotować bez przykrycia, po czym zebrać pianę, częściowo przykryć i gotować na niedużym ogniu ok 10 minut, aż soczewica będzie miękka.
Cukinię obrać ze skórki i pokroić na połówki plastrów.
Pomidora obrać ze skórki i drobno pokroić.
Na patelni rozgrzać tłuszcz i dodać imbir. Smażyć kilka sekund mieszając, po czym dodać cynamon i kurkumę. Zamieszać i dodać cukinię. Smażyć mieszając przez 7-10 minut, aż cukinia będzie miękka, po czym dodać soczewicę i pomidora. Smażyć mieszając ok 10 minut. W międzyczasie miód rozprowadzić w odrobinie gorącej wody. Dodać miód i pozostałą sól i smażyć jeszcze 3 minuty.
Nadesłał/a: cienkun
Nie ma jeszcze komentarzy
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.