Babka orzechowo-chałwowa
Składniki:
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżki cukru waniliowego
- pół szklanki aquafaby (woda po ciecierzycy)
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka mleka roślinnego (np. sojowego)
- 3/4 szklanki oleju rzepakowego
- 1 szklanka mielonych orzechów włoskich
- 200 gram chałwy wegańskiej
- szczypta soli
- margaryna wegańska i bułka tarta
Wymieszać cukier, cukier waniliowy, olej i mleko. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Następnie ubić na sztywno aquafabę ze szczyptą soli i dodać do pozostałych składników. Na koniec połączyć masę z orzechami. Blachę wysmarować margaryną i posypać bułką tartą. Wlać ciasto i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni, na około godzinę. Ostudzoną babkę polać polewą zrobioną z rozpuszczonej chałwy z odrobiną mleka sojowego i posypać orzechami.
Nadesłał: Jacek J.
Przepis z portalu Wegetarianie.pl
Nie ma jeszcze komentarzy
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.