„Jaja w majonezie” po wegańsku
Chciałam zrobić na święta wegańską wersję jajek na twardo… no ale jak? Olśniło mnie kiedy wydobywałam pestkę z awokado 🙂 Jest przecież tak podobne do jajka! Dołek po pestce uzupełniłam „żółtkiem”, czyli „jajecznicą” z orzechów, przygotowałam ulubiony majonez i własny ketchup.
Składniki na „żółtko”:
- namoczona garść orzechów (najlepiej migdały, nerkowce)
- namoczona garść słonecznika
- łyżeczka kurkumy
- łyżeczka czarnej soli
- 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
- czarny pieprz
- ulubione przyprawy wedle uznania
- woda w ilości umożliwiającej zmiksowanie na gęstą pastę
Składniki na sos „majonezowy”:
- 1/2 szklanki wody po ciecierzycy
- łyżeczka płatków drożdżowych
- 2 łyżeczki musztardy
- 1 łyżeczka czarnej soli
- 1 łyżeczka słodzidła (np. 2 namoczone daktyle, syrop z agawy)
- minimum 1/2 szklanki płynnego oleju roślinnego (najlepiej z pestek winogron, bo jest neutralny w smaku)
Składniki na ketchup:
- 2 pomidory
- 3 pomidory suszone
- 2 namoczone daktyle (lub inny słodzik)
- ząbek czosnku
- łyżeczka octu jabłkowego
- kilka listków bazylii
- sól, pieprz, ulubione przyprawy (u mnie zioła prowansalskie)
Wykonanie:
Awokado przekrawamy na pół, ściągamy z niego skórkę. Wszystkie składniki na „żółtko” miksujemy w małym blenderze/młynku do uzyskania jednolitej gęstej pasty. Małą łyżeczką formujemy kulkę w awokado.
Wszystkie składniki na sos „majonezowy” oprócz oleju miksujemy. Kiedy się połączą dolewamy olej do uzyskania odpowiadającej nam konsystencji i dekorujemy nasze „jaja”.
Następnie blendujemy wszystkie składniki na ketchup i polewamy nim potrawę.
Podajemy na sałacie polanej sosem (najlepiej pasuje masłowa) i życzymy wszystkim „smacznego jajka” 🙂
Nadesłała: Paulina Głód
Przepis z portalu Wegetarianie.pl
Nie ma jeszcze komentarzy
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.