Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone

Chciałam zrobić na święta wegańską wersję jajek na twardo… no ale jak? Olśniło mnie kiedy wydobywałam pestkę z awokado 🙂 Jest przecież tak podobne do jajka! Dołek po pestce uzupełniłam „żółtkiem”, czyli „jajecznicą” z orzechów, przygotowałam ulubiony majonez i własny ketchup.

Składniki na „żółtko”:

  • namoczona garść orzechów (najlepiej migdały, nerkowce)
  • namoczona garść słonecznika
  • łyżeczka kurkumy
  • łyżeczka czarnej soli
  • 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
  • czarny pieprz
  • ulubione przyprawy wedle uznania
  • woda w ilości umożliwiającej zmiksowanie na gęstą pastę

Składniki na sos „majonezowy”:

  • 1/2 szklanki wody po ciecierzycy
  • łyżeczka płatków drożdżowych
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 1 łyżeczka czarnej soli
  • 1 łyżeczka słodzidła (np. 2 namoczone daktyle, syrop z agawy)
  • minimum 1/2 szklanki płynnego oleju roślinnego (najlepiej z pestek winogron, bo jest neutralny w smaku)

Składniki na ketchup:

  • 2 pomidory
  • 3 pomidory suszone
  • 2 namoczone daktyle (lub inny słodzik)
  • ząbek czosnku
  • łyżeczka octu jabłkowego
  • kilka listków bazylii
  • sól, pieprz, ulubione przyprawy (u mnie zioła prowansalskie)

Wykonanie:

Awokado przekrawamy na pół, ściągamy z niego skórkę. Wszystkie składniki na „żółtko” miksujemy w małym blenderze/młynku do uzyskania jednolitej gęstej pasty. Małą łyżeczką formujemy kulkę w awokado.
Wszystkie składniki na sos „majonezowy” oprócz oleju miksujemy. Kiedy się połączą dolewamy olej do uzyskania odpowiadającej nam konsystencji i dekorujemy nasze „jaja”.
Następnie blendujemy wszystkie składniki na ketchup i polewamy nim potrawę.
Podajemy na sałacie polanej sosem (najlepiej pasuje masłowa) i życzymy wszystkim „smacznego jajka” 🙂

Nadesłała: Paulina Głód
Przepis z portalu Wegetarianie.pl