Senapssill z selera
Senapssill to dla mnie smak z dzieciństwa, z czasów wyjazdów na wakacje z dziadkami do Szwecji. Moja wersja z selerem zamiast śledzia, ku zaskoczeniu wszystkożernej rodziny, wcale nie ustępuje w smaku oryginałowi. Do tego jest tańsza i banalnie prosta w wykonaniu. Proporcje można dowolnie modyfikować pod własny gust.
Składniki:
- 1 korzeń selera
- 2 cebule
- 4 łyżki oleju
- 1 łyżka octu
- 1/3 szklanki cukru
- 100 ml musztardy sarepskiej
- 100 ml majonezu wegańskiego
- 1-2 pęczki świeżego koperku
- 1 łyżeczka przyprawy curry
- sól
Sposób wykonania:
Ugotować selera (opcjonalnie z zielem angielskim, liściem laurowym, glonem nori jeżeli komuś zależy na rybnym posmaku). Pokroić go na kawałki (takie ok. 3-4cm – byle wygodne do szamania). Posiekać drobno cebulę i koperek. Wymieszać wszystko, zamknąć w słoiku, wstawić do lodówki żeby się „przegryzło”. To ostatnie jest najtrudniejsze, bo jest pyszny już po zrobieniu.
Nadesłała: Alicja
Przepis z portalu Wegetarianie.pl
Nie ma jeszcze komentarzy
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.