Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone


Składniki:

  • 2 brokuły
  • 4 łyżki czubate masła
  • łyżeczka cukru
  • łyżeczka soli
  • ok. 2 łyżek mąki
  • szklanka mleka
  • 4-5 łyżek śmietany
  • pół szklanki utartego żółtego sera
  • sól i pieprz

    Sposób przyrządzania:

    Brokuły myjemy i gotujemy w wodzie z dodatkiem 2 łyżek masła, łyżeczki soli i łyżeczki cukru, przez ok. 20 minut. W drugim naczyniu przygotowujemy sos. Roztapiamy pozostałe masło, dodajemy mąkę. Zesmażamy, aż straci smak surowizny. Dodajemy mleko i śmietanę. Zagotowujemy. Dodajemy ser i ew. przyprawiamy wg uznania. Podawać można z surówka z kapusty pekińskiej.


    Nadesłał/a: Slayereczka