Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone


Składniki:

  • 1 główka kapusty
  • 250g ryżu
  • 2 cebule
  • 50g grzybów
  • 1 łyżka masła
  • sól
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego mielonego

    Sos: 1 łyżka masła, 1 łyżka mąki, 125 ml śmietany, sól.

    Sposób przyrządzania:

    Grzyby namoczyć, ugotować i posiekać. Wywar zachować. Ryż ugotować, wymieszać z grzybami, cebulą posiekaną i podsmażoną na maśle, solą i pieprzem. Liście kapusty obgotować we wrzątku.
    Na każdym liściu położyć łyżkę farszu, zwinąć, ułożyć w garnku, zalać wrzącym, osolonym wywarem z grzybów i gotować 45 min. Przesmażyć mąkę na maśle, dodać 5 łyżek wywaru z grzybów, śmietankę, koperek i zagotować.
    Gołąbki polać sosem i dusić 10 min.


    Nadesłał/a: Slayereczka