Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone

Dla wegan, zwolennikow ostrej kuchni.


Składniki (na 2 porcje):

  • dwie szklanki drobnej, zielonej soczewicy (chodzi o odmianę podobną do zielonego groszku)
  • kilka papryczek chili
  • trzy łyżki puree warzywnego „witaminka” lub dwie przecieru pomidorowego
  • duża cebula
  • przyprawy
  • oliwa z oliwek

    Sposób przyrządzania:

    Soczewicę gotujemy do miękkości (równa się to wyparowaniu wody), soląc pod sam koniec. Osobno podsmażamy cebulę. Papryczki chili czyścimy i rozdrabniamy w blenderze, dodajemy podsmażoną cebulę i miksujemy razem. Wykładamy na talerz. Do blendera wkładamy ciepłą soczewicę, polewamy oliwą i miksujemy na gładką pastę. W misce mieszamy soczewicę, masę cebulowo-paprykową i puree warzywne. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i natką pietruszki, można dolać oliwy, jesli się wydaje za sucha. Smacznego.