Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone

Smaczne i dobre na zimę


Składniki:

  • paczka mrożonej brukselki (można użyć świeżej, ale jest z jej czyszczeniem kupa roboty)
  • kilka ziemniaków
  • słoik sosu beszamelowego DOLMIO (rzecz jasna, można go zrobić samemu)
  • ok. 15 dag startego żółtego sera
  • sól, pieprz, papryka chili suszona, masło do wysmarowania formy

    Sposób przyrządzania:

    Zamrożoną brukselkę wkładamy do wrzącej osolonej wody, gotujemy 5 minut. Ziemniaki gotujemy, studzimy, kroimy w grube plastry.
    Rozgrzewamy piekarnik do 150 stopni. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, kładziemy warzywa (wianuszek z plastrów ziemniaka, wianuszek z brukselki itd.). Posypujemy je pieprzem i papryką, zalewamy sosem, posypujemy serem i zapiekamy ok. 20 minut.