Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone


Składniki:

  • 0,5 szkl. soczewicy
  • 1-2 cebule
  • 1-2 ząbki czosneku
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 2 marchewki
  • 1 papryczka chili
  • 1 puszka pomidorów
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1,5 szkl. wody
  • 1,5 szkl. bulionu warzywnego (może być z kostki)
  • 1 liść laurowy
  • natka pietruszki
  • oliwa, wegeta, pieprz

    Sposób przygotowania:

    Cebulę, selera i paprykę pokroić w kostkę, marchewkę zetrzeć na tarce, wycisnąć czosnek i dusić na oliwie dopóki marchewka i seler nie będą miękkie. Dodać wodę, soczewicę, bulion warzywny, liść laurowy, pomidory w puszce i koncentrat. Gotować dopóki soczewica nie będzie miękka (podlać wodą w razie potrzeby). Doprawić wegetą i pieprzem. Przed podaniem posypać natką pietruszki. Najlepiej smakuje z grzankami lub świeżą bułeczką.


    Nadesłał/a: paula