Zupa z kapustą i papryką
Słodko pikantna 🙂
Składniki:
Sposób przygotowania:
Najpierw przygotować wszystkie warzywa, gdyż wymaga się sprawnego dodawania składników do garnka. Nie mieszać ze sobą składników.
Warzywa umyć. Kapustę drobno poszatkować. Z papryki wykroić gniazda nasienne, pokroić w grubą kostkę. Marchew i cebulę również pokroić w grubą kostkę.
W dużym garnku (najlepiej takim o grubym dnie) rozgrzać olej i zeszklić cebulę. Dodać cukier i smażyć do uzyskania koloru karmelu. Następnie dodać marchew i smażyć kilka minut często mieszając, w razie potrzeby dodać odrobinę wody oraz liść laurowy i ziele angielskie. Dodać paprykę i podsmażyć chwilę, często mieszają. Następnie dodać kapustę i zalać niewielką ilością wody – do połowy poziomu kapusty. Ugotować do miękkości. Następnie dodać puszkę pokrojonych pomidorów w zalewie pomidorowej. Gotować 10 minut. Doprawić solą, pieprzem papryką ostrą i słodką- mi najbardziej smakuje wersja słodko-pikantna.
Chwilę pogotować. Podawać z pieczywem. Najsmaczniejsze jest na drugi dzień, gdy wszystkie składniki się „przegryzą”- wystarczy podgrzać. Można zamrażać.
Smacznego 🙂
1 komentarz
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.
Porcja dla 100 osób 🙂
Ledwo mogłam znaleźć garnek, który pomieściłby taką ilość składników.