Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone

Połączenie pęczaku z suszonymi pomidorami samo w sobie jest boskie 😉 a dodatek wędzonego twarogu i suszonych grzybów oraz kilku innych smakowitych drobiazgów tworzy naprawdę wyśmienite danie. Szczególnie polecam je teraz, późną jesienią kiedy kasza bardzo dobrze nas rozgrzeje i doda energii. Polecam! 🙂


Składniki:

Na 3 duże lub 4 mniejsze porcje:

  • 1 szklanka pęczaku zamoczona na noc (można pominąć)
  • garść suszonych grzybów połamanych na mniejsze kawałki, namoczonych na noc
  • 1 łyżeczka bulion w proszku
  • 8-10 dużych suszonych pomidorów
  • kilka łyżek oleju spod pomidorów
  • kostka wędzonego twarogu (do kupienia w auchan, piotrze i pawle, itp.)
  • 1 ząbek czosnku
  • pęczek natki pietruszki
  • 4-5 łyżek śmietany 18%

    Sposób przygotowania:

    Grzyby razem z wodą, w której się moczyły zagotowujemy. Wrzucamy pęczak, gotujemy na małym ogniu do miękkości. Odcedzamy na sicie.
    Piekarnik nagrzewamy na 210 stopni. 3-4 naczynia do zapiekania natłuszczamy olejem spod suszonych pomidorów.
    Suszone pomidory kroimy w paseczki, natkę pietruszki siekamy. Twaróg kruszymy lub kroimy w kostkę.
    W misce mieszamy ugotowany pęczak z pomidorami, pietruszką i twarogiem. Dodajemy 2-3 łyżki oleju spod pomidorów, śmietanę, doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy.
    Przekładany do foremek do zapiekania, wyrównujemy wierzch. Pieczemy ok. 15 minut w 210 stopniach, podajemy.