Pęczak zapiekany z suszonymi pomidorami i wędzonym twarogiem
Połączenie pęczaku z suszonymi pomidorami samo w sobie jest boskie 😉 a dodatek wędzonego twarogu i suszonych grzybów oraz kilku innych smakowitych drobiazgów tworzy naprawdę wyśmienite danie. Szczególnie polecam je teraz, późną jesienią kiedy kasza bardzo dobrze nas rozgrzeje i doda energii. Polecam! 🙂
Składniki:
Na 3 duże lub 4 mniejsze porcje:
Sposób przygotowania:
Grzyby razem z wodą, w której się moczyły zagotowujemy. Wrzucamy pęczak, gotujemy na małym ogniu do miękkości. Odcedzamy na sicie.
Piekarnik nagrzewamy na 210 stopni. 3-4 naczynia do zapiekania natłuszczamy olejem spod suszonych pomidorów.
Suszone pomidory kroimy w paseczki, natkę pietruszki siekamy. Twaróg kruszymy lub kroimy w kostkę.
W misce mieszamy ugotowany pęczak z pomidorami, pietruszką i twarogiem. Dodajemy 2-3 łyżki oleju spod pomidorów, śmietanę, doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy.
Przekładany do foremek do zapiekania, wyrównujemy wierzch. Pieczemy ok. 15 minut w 210 stopniach, podajemy.
Nie ma jeszcze komentarzy
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.