Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone

Pomarańcze nie są najzdrowszymi owocami – wszystkie przekraczają dopuszczalne limity pestycydów.

Skórka pomarańczy dodaje smaku Świętom Bożego Narodzenia, urozmaica
świąteczne potrawy i wypieki. Jednak oficjalne kontrole przeprowadzone w
zeszłym tygodniu wykazały, że nasze świąteczne specjały niosą ze sobą ukryte
niebezpieczeństwo.

Kontrole Rządowego Komitetu do spraw pestycydów (WB) wykazały, że każda z
badanych pomarańczy była skażona pestycydami.

Wiele z wykrytych substancji chemicznych jest podejrzewanych o wywoływanie
nowotworów oraz „efektu transwestyty”, około połowa z nich jest zakazana w
Wielkiej Brytanii, zaś co trzecia została znaleziona w ilościach
wykraczających poza europejskie i brytyjskie normy.

Dwa z pestycydów – Carbofuran i Methidathion, zakazane są w Wielkiej
Brytanii i a przez Światową Organizację Zdrowia (WHO) zostały sklasyfikowane
jako „wysoce niebezpieczny”.

Uważa się, że Carbofuran – który został wykryty w ilości przekraczającej
poziom dopuszczony przez Wspólnotę Europejską dla niemowląt – niszczy układ
nerwowy i rozrodczy. Może też powodować bóle głowy, nadmierne pocenie się,
nudności, biegunki, bóle w klatce piersiowej, zaburzenia ostrości widzenia,
niepokój i ogólne osłabienie.

Methidathion – wykryty w ilości przekraczającej europejskie normy dla dzieci
poniżej 14 lat – jest oskarżany o wywoływanie nowotworów. Może jednak także
być przyczyną nudności, wymiotów, biegunek i bólów brzucha.

Trzeci zakazany pestycyd – Fention – określony przez WHO jako „umiarkowanie
niebezpieczny”, w przeprowadzonych badaniach wykracza poza normy wyznaczone
dla dzieci poniżej 14 roku życia.

Źródło: ICPPC – International Coalition to Protect the Polish Countryside,
Międzynarodowa Koalicja dla Ochrony Polskiej Wsi

Nadesłał/a: Wegetarianie.pl