Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone

Składniki:

  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • pół szklanki aquafaby (woda po ciecierzycy)
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka mleka roślinnego (np. sojowego)
  • 3/4 szklanki oleju rzepakowego
  • 1 szklanka mielonych orzechów włoskich
  • 200 gram chałwy wegańskiej
  • szczypta soli
  • margaryna wegańska i bułka tarta

Wymieszać cukier, cukier waniliowy, olej i mleko. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Następnie ubić na sztywno aquafabę ze szczyptą soli i dodać do pozostałych składników. Na koniec połączyć masę z orzechami. Blachę wysmarować margaryną i posypać bułką tartą. Wlać ciasto i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni, na około godzinę. Ostudzoną babkę polać polewą zrobioną z rozpuszczonej chałwy z odrobiną mleka sojowego i posypać orzechami.

Nadesłał: Jacek J.
Przepis z portalu Wegetarianie.pl