Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone


Składniki:

– 1 mały brokuł
– 1 duża czerwona papryka
– 1/2 szkl. kukurydzy z puszki
– 3 młode marchewki
– 3 łyżki majonezu jogurtowego
– 2 łyżeczki soku z cytryny
– szczypta cukru i pieprzu

Sposób przyrządzania:

Warzywa dokładnie umyj. Brokuły podziel na malutkie różyczki, nie powinny mieć więcej niż 2 cm średnicy. Marchewki umyj, oskrob (nie obieraj!) i pokrój w cienkie plasterki.
Osobno ugotuj na parze brokuły (ok. 9 minut) i marchewkę (ok. 6 minut).
Warzywa powinny być jędrne, tzn. półmiękkie, w żadnym wypadku rozgotowane.
Z papryki wykrój ogonek i gniazdo nasienne. Pokrój w drobną kostkę.
Kukurydzę odcedź z zalewy.
Ostudzone, wymieszane warzywa skrop sokiem z cytryny i wymieszaj z majonezem. Dopraw solą, szczyptą cukru i pieprzem do smaku. Podawaj dopiero po półgodzinie, tyle czasu sałatka potrzebuje, aby się przegryźć.


Nadesłał/a: Slayereczka