Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone


Składniki:

  • 450 g ryżu basmati
  • 400 g pomidorów (albo puszka)
  • 2 średnie cebule
  • 1 łyżka imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • 3 łyżki oleju
  • 2 szklanki wody
  • sól

    Sposób przyrządzania:

    W dużym rondlu rozgrzać olej i usmażyć na nim pokrojoną w talarki cebulę. Zmniejszyć ogień i dodać imbir, kurkumę, chilii oraz przecisnięty przez praskę czosnek. Wrzucić obrane ze skórki, posiekane pomidory i chwilę dusić. Następnie dodać ryż i dokładnie wymieszać. Dolać wodę i sól oraz paprykę chilli dusić do miękkości pod przykryciem, mieszając raz na jakiś czas i dolewając ewentualnie wody. Udekorwać listkami kolendry i talarkami papryczki chilli.


    Nadesłał/a: Slayereczka