Podziel się!Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0Print this pageEmail this to someone

z ksiązki kucharskiej mistrza Butlera


Składniki:

  • litr bulionu
  • mały por
  • pół średniej marchewki
  • 115 g liści szpinaku (ja tam na oko dodaje;) )
  • 3/4 szklanki groszku (może być z puszki)
  • pół szklanki śmietany
  • 2 duże żółtka
  • pół łyżeczki curry
  • 1/4 łyżeczki ziela angielskiego (lub kilka ziarenek jak nie mamy zmielonego)
  • szczypta soli
  • szczypta czarnego pieprzu mielonego

    Sposób przyrządzania:

    Do wrzącego bulionu wrzucamy marchewkę pokrojoną w cieniutkie plasterki i pora pokrojonego również w plasterki ale ciut grubsze:) Gotujemy ok. 7 min. i wrzucamy liście szpinaku oraz groszek. Liście szpinaku kroimy tak: zwijamy na kształ cygara i kroimy na cienkie plasterki. Gotujemy jeszcze ze 2 min. i odstawiamy z ognia.
    W małej miseczce mieszamy śmietanę, żółtka, curry, ziele, pieprz i sól. Mieszamy na jednolitą masę i dodajemy do zupy. Podajemy ze świeżym, najlepiej ciepłym chlebem. PYCHA!!!